یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

حوزه باید مبانی علوم اسلامی را در علوم انسانی دانشگاهی تطبیق دهد و یا حداقل بعد از آموزش این مبانی، به صورت مقایسه‌ای مبانی اسلامی را نیز برای دانشجویان شرح داد.

 به گزارش مرکز خبر، آیت الله سید‌هاشم حسینی بوشهری عصر امروز در مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه باقر العلوم (ع)با ذکر این مطلب که دانشگاه، شکل غربی مراکز علمی است که وارد کشور ما شده است، اظهارداشت: این نهاد آموزشی در گذشته در دامنه علوم اسلامی جای داشت، به طوری که در مکتب امام صادق(ع) با توجه به سفارشاتی که بزرگان دین بر علم آموزی در عرصه‌های مختف داشتند، دانشمندانی در حوزه‌های مختلف علمی سربرآوردند که نتیجه این سیر در قرون بعدی به تحول علمی عظیم در جهان انجامید که دانشمندان بزرگی از دامن همین معارف تربیت شدند.

امام جمعه قم افزود: در دوران مشروطه جدایی بین دانشگاه علمی که به تازگی وارد ایران شده بود و حوزه ای که امروزه به فعالیت می‌پردازد آغاز شد که ریشه‌های آن را می‌توان در حکومت، نفوذ اشخاصی که با بهره گیری و تجربه شکل دانشگاهی در غرب به علوم تجربی تمایل بیشتری داشتند و عناصر دیگر یافت؛ بعد از این دوران این دو نهاد از هم فاصله گرفتند و می‌توان گفت که زبان یکدیگر را درک نمی کردند.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه ، مرحله سوم تحولات حوزه و دانشگاه را دوره بازگشت به سوی وحدت ذکر کرد و گفت: این دوره از دهه 50 و با تلاش‌ها و رهنودهای امام راحل، شهید مفتح، شهید بهشتی، شهید مطهری و سایر علما و استادان و دانشجویان متدین آغاز شد و خوشبختانه تا پیروزی انقلاب نیز ادامه داشت و بعد از انقلاب نیز تلاش‌های بسیاری برای ایجاد هماهنگی و مفاهمه دوجانبه صورت گرفت.

* وحدت حوزه و دانشگاه تا هدف مطلوب راه طولانی دارد

وی اظهارداشت: تلاش‌های بسیاری در جهت قرار دادن این گروه علمی در مقابل هم صورت گرفت به صورتی که در زمان‌هایی نه طلاب و نه دانشجویان نمی توانستند در کنار هم به مفاهمه برسند ولی با رهمنودهای امام راحل و تلاش علما و استادان و دانشجویان انقلابی تلاش‌های خوبی انجام شد ولی این هنوز برای رسیدن به هدف راه طولانی در پیش است.

معاون جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: تز جدایی میان دین و علم، یکی از عوامل تاثیرگذار در جدایی دانشجویان از محیط‌های طلبگی و حوزوی بود؛ استعمار و استبداد داخلی که به قول فرمایش امام راحل از دوره رضا خان آغاز شد از دیگر عواملی بود که در جدایی گروه‌های تخصصی علمی از حوزویان نقش داشت.

وی افزود: در آن سال‌ها سعی می‌شد در مراکز علمی و دانشگاهی، طلاب و روحانیون را افرادی مرتجع جلوه دهند و با ایجاد افکار منفی از تعامل آنان با روحانیت جلوگیری به عمل آورند ولی حضرت امام‌(ره) در سال‌های قبل از انقلاب به هر دو گروه هشدار می‌دادند که دست‌هایی است که اجازه نمی دهد، شما در کنار هم باشید و باید؛ یکدیگر تعامل کنید.

* وظایف حوزه در تعامل حوزه و دانشگاه

آیت الله حسینی بوشهری اظهارداشت: با توجه به تلاش‌هایی که در جهت نزدیک شدن این دو نهاد صورت گرفته است ولی باید در این عرصه، کارستان صورت گیرد؛ ایجاد فضای دوستی و ایجاد تعامل برطرف کردن ذهنیت منفی بین این دو نهاد، ریشه شناسی در علوم دانشگاهی و مطالعات بر اساس مبانی انسانی اسلامی، از وظایف مهم حوزه در این مسیر است؛ امروزه اکثر علوم انسانی دانشگاهی با مبانی غربی در دانشگاه‌های ما تدریس می‌شود که حوزه باید مبانی علوم اسلامی را نیز در علوم انسانی دانشگاهی تطبیق داده و یا حداقل بعد از آموزش این مبانی، به صورت مقایسه ای مبانی اسلامی را نیز برای دانشجویان شرح داد.

* راهکار رابطه حوزه و دانشگاه

وی گفت: آسیب زدایی بین رابطه حوزه و دانشگاه، ایجاد تشکیلات ارگانیک در این مسیر و ایجاد پیوست فرهنگی در امور فنی و دانشگاهی و صنعتی در کشور، از جمله راهکارهای موجود برای بر طرف کردن چالش‌های این دو حوزه و ثمر بخش بودن رابطه حوزه و دانشگاه است

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha